green tea

Zielona herbata

zielona-herbataKażdy z nas lubi od czasu do czasu wypić sobie herbatę. Niektórzy robią to znacznie częściej, choćby parę razy dziennie. Picie kawy może negatywnie odbić się na zdrowiu, więc warto zastanowić się, w jaki sposób uzyskać efekt działania kawy. Rozwiązaniem jest zielona herbata, która tak jak kawa ma właściwości pobudzające. Nie jest to jednak kofeina. Jest ona również doskonałym sposobem na odchudzanie, gdyż nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Wiele osób stosując ją zachwala efekty, jakie potrafi ona osiągnąć. Najważniejsze pytanie, to jak ją parzyć. Najlepiej używać do tego porcelanowego czajniczka. Ważne, aby woda była miękka. Dzięki temu zachowamy najlepsze walory smakowe oraz unikalny aromat. Temperaturę wody dobiera się do gatunku herbaty, dlatego najlepiej sprawdzić opakowanie, lub też zapytać sprzedawcy. Według norm waha się ona między 60 a 90 stopniami Celsjusza. Odpowiednią temperaturę można ustalić za pomocą odpowiedniego termometru, lub też odczekać kilka minut po jej zagotowaniu.

Czas parzenia herbaty podobnie jak temperatura wody jest dość zróżnicowany i zależy tym razem od stopnia rozdrobnienia suszu oraz twardości wody. Rozdrobnione parzy się bardzo krótko, a te o dużych listkach dosyć długo. Parzenie około 3 minut powoduje, że tenina nie wiąże się z garbnikami, co daje efekt orzeźwienia i pobudzenia napoju. Wydłużony czas zapewnia działanie relaksujące. Co ciekawe herbatę zieloną można parzyć kilkukrotnie, a za Dieta-zielona-herbatakażdym razem uzyskać można inny aromat i właściwości. Pierwsze parzenie to delikatny aromat o pobudzającym działaniu, drugie z kolei to intensywny aromat działający relaksująco.


Właściwości zielonej herbaty:

  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz pobudza go do wydzielania soków trawiennych,
  • wspomaga metabolizm, a co za tym idzie pomaga w odchudzaniu,
  • zawarte w niej grabniki zapobiegają nowotworom,
  • jest bogata w witaminy C, E i B,
  • obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie
  • wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.